Aranjarea mesei în stil formal și informal



         

Aranjarea mesei 

 

    Regulile de servire a mesei au apărut pentru a ne face viața mai frumoasă și  mai ușoară, oferindu-ne confortul necesar când servim masa, evitand diverse neplăceri cum ar fi: încurcarea paharelor cu al altor persoane, petelor nedorite pe haine dar și zgomotele neplăcute.

    Seturile de reguli pentru aranjarea mesei s-au tot schimbat de-a lungul timpului, urmând ca astăzi  să nu mai fie la fel de rigide ca la începutul secolului trecut. Chiar și așa, eticheta traditională a rămas de bază la asezarea mesei și ar trebui urmată mai ales în situațiile formale.

    In acest articol ne vom ghida după sfaturile oferite de la oamenii cu experientă în domeniu pentru a nu da greș la un eveniment important din viața ta. Fie că este vorba de o cină romantică cu iubitul, sau de o reuniune  de familie,  ziua ta de naștere sau de sărbatorile tradiționale ( Paștele, Craciunul, Revelionul, etc..) igiena este cea mai importantă. Masa trebie sa fie îngrijită și se acordă o atenție deosebită tacâmurilor, farfuriilor și paharelor. 





                    Decorarea mesei inforamale

    

             




Sfaturi:

  • Aranjarea tacâmurilor se face de la stânga la dreapta: furculiță, cuțit, lingură. Așază-le în așa fel încât invitații să le poată utiliza din exterior spre interior.
  • Farfuria se așază între furculiță și cuțit.
  • Cuțitul trebuie să aibă lama orientată către farfurie.
  • De reținut este faptul că alimentele solide se așază în partea stângă, iar lichidele în partea dreaptă. De aceea, farfuria de pâine și/sau cea de salată vor fi așezate în partea stangă, deasupra furculiței, iar paharele în partea dreaptă, deasupra cuțitului și lingurii.
  • Cuțitul pentru unt, mai mic, se va așeza pe farfuria de pâine.
  • Daca vei servi desert la masă, poti așeza furculița specială, mai mică, ori în partea stângă, între furculiță pentru friptură și farfurie, ori deasupra farfuriei.
  • Servetelul se asaza ori sub furculiță, ori langă aceasta.
  • Dacă sunt mai multe pahare pentru diverse băuturi, le poti așeza ori în ordine, de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga, ori în formă de triunghi, în partea dreaptă.
  • Poți opta pentru fețe de masă și accesorii (traverse de masă și șervete) colorate, în ton cu sărbătoarea.

  • Șervetele de masă sunt un mijloc excelent pentru a-ți da frau liber creativității. Poți alege modele de șervete simple din bumbac ori in, cu mici broderii, în nuanțe blânde, neutre (verde lime, crem) sau în culori vii (roșu, roz). Dacă ai suficient timp, le poți împături în diverse forme, dar arată foarte elegant și dacă sunt împăturite simplu, în două sau în patru, sau daca sunt prinse cu inele pentru șervete. Important este că dimensiunea șervetului împăturit să nu fie mai mare decât a farfuriei suport.
  • O masă formală presupune mai multe feluri de mâncare și băuturi, deci și mai multe tacâmuri, farfurii și pahare. Practic, rămân valabile regulile de aranjare a mesei festive, la care se mai adaugă câteva.
  • În partea stangă pot fi așezate cel mult trei furculițe (de la exterior spre interior): pentru pește, friptură și salată. Dacă salata se servește prima, furculița pentru salata va fi așezată înaintea furculiței pentru pește.
  • În partea dreaptă se așază urmatoarele (de la exterior spre interior): furculița pentru stridii (opțional), lingura pentru supă, cuțit pentru peste, cuțit pentru friptură.
  • Nu așeza pe masă mai mult de trei tacâmuri de același fel, cu excepția cazului în care servești și stridii. Furculița pentru stridii se va așeza lângă cuțite, în exterior.
  • Farfuria suport (farfuria de serviciu) rămâne pe masă de la început și până în momentul în care se servește felul principal. Pe ea se vor așeza, pe rând, șervetul, urmat de farfuria de supă. Apoi, farfuria suport se înlocuiește cu farfuria felului principal.
  • Poți așeza pe masă până la cinci pahare, în partea dreaptă, deasupra cuțitelor și lingurilor. Paharul de apă va fi plasat în dreptul cuțitelor, iar în continuare vor urma paharele pentru vin, cel pentru șampanie și cel pentru sherry.

    Decorarea mesei formale

    La masa formală trebuie să te asiguri ca fața de masă, traversele de masă și șervetele au un aspect impecabil. Fața de masă nu trebuie sa fie nici prea scurtă, nici prea lungă: lungimea perfectă se oprește la jumătatea distaței dintre suprafața mesei și podea.

    Optează pentru țesături albe din bumbac: sunt elegante și cele mai adecvate unei mese protocolare.

    Decorează masa cât mai simetric: aranjamentul central va fi completat cu lumânări sau vaze mici cu flori, dar asigură-te că acestea nu încurcă invitații.

    Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre aranjarea mesei. Ține cont de ele data viitoare când inviți familia și prietenii la cină, indiferent de ocazie, și iți vor aprecia nu numai talentul gastronomic, ci și rafinamentul incontestabil.

 

Bibliografie:

-www.didactic.ro

-https://www.mega-image.ro/inspiratie/idei-pentru-tine/aranjare-masa-festiva

https://incotro.olx.ro/idei-de-aranjare-a-unei-mese-festive-sfaturi-practice-si-recomandari-in-functie-de-eveniment/

Comentarii

Postări populare