Limbajul tacâmurilor



    Asezarea tacâmurilor pe farfurie atunci când iei o pauză sau te oprești din mâncat este o parte importantă a etichetei din timpul mesei. Am putea spune ca este un fel de limbaj al tacâmurilor care anunță nonverbal gazda sau chelnerul că poate lua farfuria sau, dimpotrivă, că încă nu ai terminat de mâncat.



     Există două moduri de așezare a tacâmurilor pe farfurie în timpul mesei: cel american si cel continental. Ambele sunt corecte; important este să nu le alternezi in timpul unei mese, daca vrei sa respecți eticheta.

     Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre aranjarea mesei. Ține cont de ele data viitoare când inviți familia și prietenii la cină, indiferent de ocazie, și iți vor aprecia nu numai talentul gastronomic, ci și rafinamentul incontestabil.

    Așezarea tacâmurilor pe farfurie în stil american



    Americanii și canadienii obișnuiesc să țina cuțitul în mâna dreaptă și furculița în mâna stângă atunci când taie, de exemplu, friptura, dar pun cuțitul pe farfurie după ce termină de tăiat. Apoi trec furculița în mâna dreaptă și mănâncă bucata de friptură.

    Dacă obișnuiești să mănânci în acest stil (cunoscut și sub denumirea de „stil zigzag”) și pui cuțitul jos ca să poți folosi furculița cu mâna dreaptă, trebuie sa știi că niciodată acesta nu se va așeza sprijinit cu vârful de marginea farfuriei și cu coada de masă. Elegant este să-l așezi în partea de sus a farfuriei, cu lama spre interior.

    Atunci când iei o pauză ca să faci conversație sau ca să bei ceva, așază cuțitul pe marginea de sus a farfuriei, cu lama spre interior, iar furculița paralel cu cuțitul, cu dinții în sus.

    Atunci când ai terminat de mâncat, așaza cuțitul cât mai apropiat de furculiță ai cărei dinți sunt îndreptați în sus, paralel cu aceasta, aproximativ în poziția orei „patru fara zece”.




 

Așezarea tacâmurilor pe farfurie în stil continental



    Stilul continental de utilizare a tacâmurilor pe farfurie diferă de cel american prin faptul ca furculița rămâne în mâna stangă chiar și după ce ai tăiat bucata de friptură, în timp ce cuțitul rămâne în mâna dreaptă.

    Atunci cand iei o pauză, așază furculița și cuțitul în așa fel încât să se încrucișeze la vârf. Furculița trebuie să aiba dinții îndreptați în jos, iar lama cuțitului este orientată spre interior.

    Atunci când ai terminat de mâncat, cuțitul și furculița se așază într-o manieră similară stilului american, cu singura deosebire că dinții furculiței sunt îndreptați în jos.

Bibliografie: https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/2015/03/eticheta-limbajul-tacamurilor.html


Comentarii

Postări populare